Звіт про проведення навчального туру до Франції в рамках проекту «Успішний зерновий агробізнес на невеликій площі» 16-25 травня 2016 року

Склад делегації:

  1. Ладика Володимир Іванович, ректор Сумського НАУ,
  2. Калачевська Лариса Іванівна, начальник відділу міжнародних зв’язків Сумського НАУ,
  3. Свєтлов Вадим Іванович, директор ФГ «Свєтлова»,
  4. Назаренко Олексій Григорович, заступник голови ФГ «Ніка-МС»,
  5. Журавель Олександр Миколайович, заступник голови ФГ «Журавель»,
  6. Шафорост Володимир Миколайович, голова СФГ «Шафорост»,
  7. Тимощук Олександр Ігорович, агроном ФГ «Тимощук»,
  8. Прокопенко Роман Анатолійович, агроном ТОВ «Ворожба Лат Інвест» (Ворожбянське відділення),
  9. Кузіна Тетяна Володимирівна, співзасновник селянського ФГ «Кузін Владислав Сергійович»,
  10. Грошев Сергій Володимирович, голова ФГ «Агрош»,
  11. Оліфіренко Андрій Вікторович, голова ФГ «Фортуна-83»,
  12. Яворський Олексій Петрович, директор Сільськогосподарське ТОВ «ВІАЛ-АГРО».

 

16.05.2016 р.

Прибуття делегації до Парижу, трансфер до готелю  в Провинс.

 

17.05.2016 р.

Відвідання підприємств у регіоні Шампань, північ Франції:

  • Виробник зернових, картоплі та цибулі. Адреса: Droupt St Basle 10 ferme du Château.

Підприємство спеціалізується на виробництві картоплі та цибулі з площею 270га. Вирощують зернові, буряк, картоплю, часник, цибулю та шалот (сорт цибулі).

У структурі посівних площ зернові займають 50%, овочі –25%, цукровий буряк – 20%, парк – 5%. Врожайність культур: цибуля 55-60 т/га, рапс –  4,5-5 т/га, пшениця 9 т/га, ярий ячмінь 8 т/га, картопля 50 т/га, буряк 90-100 т/га.

Ресурсне забезпечення:

  • 230га землі знаходяться у власності фермера, решту орендує по 150-180 євро/га.
  • вся техніка наявна у власності: 8 тракторів 70-230 PS, 3 комбайни (зерновий, картоплезбиральний і бурякозбиральний), 1 оприскувач.
  • Овочесховище на 6000т, що дозволяє зберігати картоплю та цибулю при температурі 4 оС. Картопля зберігається в мішках, для чого попередньо її сортують. Підприємство також має сортувальні та пакувальні лінії.
  • 3 особи працюють на постійній основі та 11 залучаються сезонно. Оплата праці: 14 євро за годину, з яких 49% іде на виплату внесків до фонду соціального страхування. На руки працівник отримує 9,67 євро за годину.

Маркетингом продукції займається дружина фермера, яка володіє англійською мовою.Продукція експортується до Іспанії, Італії, Румунії, Чехії, Польщі. Картопля та цибуля реалізуються свіжими після сортування та калібрування.

Перспективним напрямком розвитку підприємство вбачає диверсифікацію (зернові, овочі) та можливе додаткове придбання землі.

Розмір субсидій, що отримуються фермерськими господарствами:

  • еко-субсидія в розмірі 260 євро за 1 га пару,
  • на 1 га зернових та овочів – 260 євро.

Сума податків складається  з 33% податку на прибуток для юридичних осіб, 10-42% з доходу фізичних осіб. Податок на додану вартість коливається між ставкою 5%, 10% та 20%. Сумарно фермер сплачую 48% доходу у вигляді податку. Рентабельність складає 6-7% після податків і кредитів.

  • Виробник яловичини. Адреса: La Louptiere Thenard – Plessis Gatebled 10.

Підприємство  створене в 1992 році і знаходиться у власності двох братів. Спеціалізація господарства: 800 голів овець, 200 телят на відгодівлі. Мають цех по переробці м’яса потужністю 50-60 т/рік та власний магазин з продажу баранини та яловичини. Телята на відгодівлю закуповуються вагою 300кг і відгодовуються до 850 кг (вік 16-18 місяців). Середній приріст становить 1,5-2 кг в день, рентабельність відгодівлі та переробки – 20%. Телятам згодовують 10кг/день сухої речовини у вигляді сінажу: 500 кг люцерни, 15 т сухого бурячного порошку, 500кг кукурудзи, 500кг жмиху рапсу.

Протягом останніх 15 років займаються продажем пресованих відходів соломи в тюках до Голландії. Загальний обсяг цієї продукції за культурами складає приблизно 10000 т соломи рапса, пшениці, ячменю, люцерни. Останню культуру купують для кормів та експорту.

Ресурсне забезпечення:

  • Працюють 2 власники та5 найманих робітників. Щорічно біля 10 студентів-стажерів залучаються на сезонній основі.
  • Площа сільськогосподарських угідь складає 240га, на яких вирощуються зернові, рапс, горох. Зрошенням не займаються.
  • 3 роки вже працює біогазові установка вартістю 1 млн. 600 тисяч євро, з яких 300 тисяч були отримані від ЄС та регіонального бюджету у вигляді субсидій.

  • Виробник зернових та картоплі, зрошення. Адреса: Marigny le Chatel 10.

Це підприємство є асоціацією двох господарств, що працюють з 800га землі, з яких ¾ знаходиться у їх власності, решта орендується по ціні 180 євро/га. Підприємства об’єдналися задля більш ефективного використання ресурсів та вбачають свою перспективу у подальшій диверсифікації (овочі, конопля).

Спеціалізація: 280 га пшениці з урожайністю 93 ц/га, 80га картоплі (50 т/га), 80 га цукрового буряку (94 т/га), 70га люцерни, 50га рапсу (38 ц/га), 40га гвоздики, 35га коноплі (9,7 т соломки та 1т зерна/га), 40га озимого ячменю, 150га ярого ячменю (79 ц/га).

Ресурсне забезпечення:

  • 3 робітники, 1 практикант, 2 власники, 5 сезонних робітників для сортування картоплі.
  • Власна техніка, закуплена в кредит на 7 років під 1,5% річних.

Маркетинг: конопля та картопля реалізуються на ринку через кооператив, зернові – компанії Soufflet, буряк – через кооператив цукрової промисловості.

18.05.2016

Відвідання підприємств:

  • Виробник зернових, картоплі, насінництво, зрошення. Адреса: Villenauxe la Petite 77.

Підприємство є акціонерним товариством, де акціонерами виступають чоловік (30%), дружина (30%) та дві доньки (по 20%). Керівником підприємства є дружина.

Ресурсне забезпечення:

  • Загальна площа – 220га, з яких 190га власні (18 полів, розміром від 5 до 45га).
  • 1,5 ставки поділені між фермером (0,5 ст.) та найманим робітником (1 ст.). Також наймаються сезонні робітники.
  • Власна техніка: 7 тракторів (80-230 PS), 1 оприскувач (діаметр 36 м), 1 6-корпусний плуг, 1 роторна борона, сівалка (4м), 1 культиватор Horsch (4 м), 1 культиватор (5,5м), зрошувальна котушка (9,5м), 4 прицепи.
  • У співвласності: подрібнювач, навантажувач телескопічний, рапсова сівалка на 12 рядків.
  • У кооперативній співвласності: картоплесаджалка, обладнання для різки та сортування картоплі.
  • У лізингу: зерно- та картоплезбиральні комбайни.
  • На підприємстві є спеціальне приміщення для зберігання засобів захисту, кожного дня фіксується використання та залишок.

Вирощують пшеницю (врожайність 10 т/га, ¼ на насіння), озимий ячмінь (врожайність 9 т/га, 2/3 на насіння), ярий ячмінь (врожайність 8 т/га, 2/3 на насіння), цукровий буряк (100 т/га), картопля (60 т/га), рапс (4,2 т/га), насіння гороху (5,5 т/га), пар (5 га).

У якості добрив використовують комплексну речовину 16-12-12-4Mg-10S03 400 кг/га (250 кг на 1 га пшениці), курячий перегній (3000 кг на 1 га рапсу), KCl (60%) (400 кг на 1 га картоплі), патоку (2500кг на 1 га цукрового буряку).

Підприємство інвестувало 1 млн. євро у картоплесховище (50% вартості проекту), що було побудовано з партнером для спільного користування. Площа сховища 2500 м2, потужність 5000т, 6 холодильних камер. Картопля зберігається з кінця липня до початку травня. Картопля повністю реалізується переробному заводу Parmantine для промислових цілей. Частину площі фермер здає в оренду по 40 євро за збереження 1т картоплі на рік. Проте вартість збереження висока і становить 36 євро за 1т/рік, що пов’язане з необхідністю погашення взятого кредиту.

  • Виробник зернових, молока та йогурту. Адреса: Nangis 77. Підприємство знаходиться у власності цукрового заводу Лесафр і займається тваринництвом і рослинництвом. Молочна продуктивність складає 9000л (32 л/день), які мають показники: 4,2% жир, 3,2% білок, 240 тис. соматичних клітин. Закупочна ціна молока 0,27 євро/л при собівартості 0,34 євро/л. Ціна йогурту в супермаркеті становить 6 євро за 12 баночок або 0,35 євро за баночку.

Ресурсне забезпечення:

  • Мають 330га, на яких вирощується: буряк (60га), пшениця (130га), горох (30га), рапс (35га), ярий ячмінь (30га), різнотрав’я (20га), решта – кукурудза на силос.
  • Тваринництво: 180 молочних корів Голштинської породи.
  • Мають свій цех по виготовленню йогурту потужністю 1000л/день, що становить 8000 баночок йогурту.
  • На підприємстві працюють 5 осіб: директор, агроном, зоотехнік, технолог по переробці йогурту, логіст.

Слід відзначити, що 23 регіональні х фермери створили проект “Drive Fermier”. Розроблено веб-сайт, де пропонуються 350 регіональних молочних продуктів, м’ясо, овочі, сири. Замовлення та оплата відбуваються через мережу Інтернет, проте щоп’ятниці працює магазин, де покупці отримують закуплені продукти.

19.05. 2016 р.

Відвідання підприємства:

Виробник зернових, біогазу. Адреса: Thennelières 10, Mme Charlène BOUTITON. Підприємство має біогазову  установку і спеціалізується на виробництві метану. На 150 га вирощуються цукровий буряк, пшениця та ярий ячмінь на продаж. Зернові реалізують компанії Sufflete. На 250 га вирощується біомаса для біогазової установки. При цьому збираються два врожаї з кожного поля за схемою: 150 га ячменю (реалізація Sufflete), а після збору сіється кукурудза на зелену масу; 100 га жита на силос (35 т/га), а після збору – кукурудза на зелену масу (50 т/га).  Загальний обсяг отриманої зеленої маси 14500 т.

Ресурсне забезпечення:

  • 400 га землі, з яких 50 % власної та 50 % орендованої землі.
  • На підприємстві працюють два найманих працівника та власниця (3 ставки). Кожен найманий працівник коштує підприємству 3200 Євро/місяць.
  • Техніка: у власності є лише техніка для передпосівних робіт та обприскування. Вся інша техніка залучається від сусідніх господарств з оплатою послуг механізації. Це робиться тому, що під час збору зеленої маси необхідно швидко збирати великі обсяги, власною технікою цей процес не забезпечиш.
  • На підприємстві є картоплесховище, яке здається повністю в оренду сусіднім господарствам, оскільки підприємство змінило свою спеціалізацію і займається виробництвом метану.
  • Біогазова установка коштувала 3 200 000 Євро. Розрахунковий термін окупності 7 років.

На початку інвестиції  в біогазові установку підприємство заключило контракт на 15 років із газовою компанією на фіксовану закупівельну ціну на газ (приблизно 1,19 євро/м3). Цікаво, що підприємство виробляє не електроенергію, а газ метан і перекачує його до газопроводу. Це стало можливим, оскільки газопровід іде через поля господарства. Обсяг виробництва газу становить 140 м3/годину.  Біомаса формується з 25 т зеленої маси та 10 т  навозної жижі (закуповується) на день. Від біогазової установки отримують 10 000 т компосту /рік, який виноситься на поля.

Підприємство планує збільшити виробництво газу вдвічі. Але обмежуючим фактором є площі, куди виноситься компост. З цією метою будуть проведені переговори із сусідніми господарствами. За перший рік роботи біогазової установки підприємство отримало виручку у розмірі 1 200 000 Євро. За рахунок збільшення обсягів виробництва газу скоротиться термін окупності інвестиції до 4-х років.

 

20.05.2016 р.

1) Зустріч із президентом наукового міжнародного центру сільського господарства, продовольства та навколишнього середовища Agropolis International паном Бернардом Хубертом (Bernard Hubert). Презентація платформи для спілкування бізнесу, науки та виробництва.

Асоціація Agropolis була створена у 1986 році. До складу асоціації входять 52 організації, серед яких 27 вищих освітніх та дослідницьких інституцій, розташованих в Монпелье (Monttpellier) та окрузі (4 університети, 10 інженерних шкіл, 13 науково-дослідницьких інституцій); державні структури самоврядування всіх рівнів; державні інноваційні фонди.

Наукове спрямування асоціації пов’язане із сільським господарством, продовольством, біорозмаїттям та довкіллям.

Асоціація налічує:

  • 2700 професорів та наукових співробітників, 400 з яких працюють в 60 країнах світу;
  • 75 між інституційних та міждисциплінарних дослідницьких одиниць;
  • 5000 студентів, в т.ч. 300 PhD студентів;
  • 156 навчальних курсів;
  • 100 навчальних модулів підвищення кваліфікації;
  • E-learning системи.

Основні місії асоціації:

  • Забезпечення легкого доступу до експертизи та досліджень науковій спільноті;
  • Організація платформи для розвитку та координації нових партнерств;
  • Підтримка міжнародних колективних між інституціональних проектів;
  • Забезпечення діалогу між суспільством та наукою.

2) Знайомство із Холдинг Групою BRL.

Компанія заснована 60 років тому як державно-акціонерна компанія. Зараз головний акціонером виступає регіональна влада. Компанія займається проектуванням, монтажем та технічним обслуговуванням водних об’єктів, ведуть облік використаної води. BRL є концесіонером найбільших колективних зрошувальних площ (100 000 га), 100 км каналів, 5000 км водопровідних труб, 70 перекачувальних станцій. Гідротехнічна інфраструктура регіону оцінюється у 2 млрд. Євро. Компанія забезпечує водою 4000 фермерських господарств, 700 тис. приватних осіб та приватних садиб. Тарифи на питну воду та зрошення компанія погоджує із регіональною владою:

  • 0,45-0,55 Євро/м3 питної води;
  • 0,20 Євро/м3 води на зрошення для фермерських господарств;
  • 0,60-0,70 Євро/м3 води для приватних садів.

Компанія ініціювала створення регіонального кластеру з використання води, куди входять 600 дослідників водних ресурсів науково-освітніх установ Монпельє. Компанія є учасником амбіційних міжнародних проектів з комплексного управління ресурсами трансграничних річок, захисту від паводків, створення та захисту природних парків, розвитку сталого зрошення сільського господарства.

3) Знайомство із діяльністю обслуговуючого кооперативу Rougeline на півдні Франції. Адреса:  Coopérative Pardi at Saint Andiol en Provence, PARDI, LE PETIT MAS 13670 SAINT ANDIOL. Засновниками кооперативу виступають 24 фермерських господарства, загальною площею 50 га теплиць, вирощують 18000 т томатів та 160 тис.т полуниці. Продуктивність теплиць становить 600 т помідорів/га/рік. Полуниця вирощується на гідропоніці. Вирощуються помідори 25 сортів та полуниця 8 сортів.

Безпосередньо в обслуговуючому кооперативі працюють 12 постійних робітників і 24 сезонних. Потужність складських приміщень становить 6000 т на тиждень. За рік розфасовується 1800 т продукції. Кооператив займається:

  • Постачанням упаковки для виробників;
  • Фасуванням;
  • Підготовкою до відправки;
  • Маркетингом продукції.

21.05. 2016 р.

 

Знайомство з особливостями агротуризму в Франції на прикладі регіону Монпельєр. Відвідання ринків роздрібної торгівлі.

22.05. 2016 р.

Трансфер до Парижу

23.05. 2016 р.

1) Французська сільськогосподарська палата. Зустріч з Christophe Hilairet, віце-президентом з питань міжнародного співробітництва APCA (9, av. Georges V ). Під час зустрічі були обговорені питання організаційної структури французької аграрної палати, а також роль кооперативів у Франції. З одного боку, задачею палат є виступити в якості представницьких органів фермерів і лісівників в місцевих і національних органах влади, а з іншого боку, вони пропонують широкий спектр послуг для фермерів, лісничих та інших зацікавлених сторін з сільських територій.

Французька Палати сільського господарства є державними установами, керовані виборними представниками сільського та лісового секторів, були створені в 1924 році, їх узагальнююча організація національного рівня – Постійна асамблея палат сільського господарства (APCA), була заснована в 1935 році.

Французькі сільськогосподарські палати працюють в якості децентралізованої мережі з 88 районних палат, 21 регіональних палат, Постійної асамблеї палат сільського господарства (APCA) і академічного інституту ESITPA. Вибори до складу Палат проводяться кожні 6 років, в останній раз вибори відбулися в 2013 році. Загалом наразі мережа має 4 200 обраних членів і близько 8 000 постійних співробітників, серед яких 175 співробітників APCA.

Сільськогосподарські палати беруть участь практично у всіх секторах сільського господарства: рослинництва і тваринництва; економіка сільського господарства; управління фермою і стратегія; продукти харчування місцевого виробництва (виробництво, переробка і збут); розвиток сільських районів і планування на місцевому рівні; навколишнього середовища та раціонального використання природних ресурсів; аграрної політики. У цих різних секторах, їх діяльність включає в себе інформування, консультації, навчання, експерименти і демонстрації, підтримка груп фермерів (близько 1800 постійних груп), близько 3000 “консультативних ферм”, експертиза і дослідження, координація проектів і комунікації.

Що стосується наукових досліджень і розробок, палати управляють або беруть участь в роботі близько 50 дослідних станцій по всій Франції (фрукти і овочі, зернові, виробництво тваринницької продукції, органічне сільське господарство). Також вони здійснюють численні випробування і демонстрації на фермах разом з групами фермерів.

APCA грає роль експертної бази, представника та інструменту комунікації, а також мережі для координації на національному та європейському рівнях. Він також керує наданням різного роду послуг всім французьким сільськогосподарським палатам: інформаційні системи (SIRCA), веб-платформа, присвячена агротуризму та місцевій продукції («Ласкаво просимо на Ферму»), навчальний центр для сільськогосподарських консультантів ( “Resolia “), тощо.

Крім того, вони беруть участь в ряді європейських проектів (особливо в рамках ERASMUS програм, INTERREG, FP7 і до 2020 року), в проектах двостороннього співробітництва (наприклад, останнім часом в Хорватії і Румунії), а також в європейських проектах технічної допомоги на Балканах і в районі Середземного моря, зокрема в рамках ADECIA (Французьке агентство з міжнародного співробітництва в галузі сільського господарства, продовольства і розвитку сільських районів).

  • Міжпрофесійне об’єднання виробників овочів та фруктів Interfel. Презентацію проводив Daniel Suares є відповідальним за міжнародний маркетинг. Під час зустрічі обговорювалися наступні питання:
  • Світові тенденції виробництва та реалізації овочів та фруктів,
  • Презентація об’єднання.

В структуру Interfel входять підприємства всього циклу: від виробників до збуту. Об’єднання створене в 1975 р. з метою підвищення якості продукції та конкурентоспроможності на міжнародних ринках В 1996 р. отримало визнання від ЄС.

Interfel дотримується наступних принципів: одноголосності та рівності представництва. У межах об’єднання укладаються між професійні угоди, які чітко регулюють умови реалізації продукції. Проте угода набирає чинності лише за умови одностайного голосування всіх представників різних колегій об’єднання.

            Структура утворення:

  • Ринкова аналітика,
  • Комунікації,
  • Екологічна комісія,
  • Зовнішній ринок.

Кожен учасник об’єднання сплачує членські внески, що розраховуються як 0,05% від всіх продажів як виробників, так і дистриб’юторів продукції. На рік сума внесків становить 9 млн. євро.

24.05. 2016 р.

Відвідування ринку Rungis. Це найбільший оптовий ринок з реалізації сільськогосподарської продукції в світі.  Щорічно реалізується 2,8 млн.т продукції, з них 2 млн. овочів та фруктів, 300 тис.т м’яса,  140 тис. т риби та морепродуктів, 60 тис. т сирів і молочних продуктів, 10 млн. букетів квітів і 20 млн. рослин.

На ринку працюють 1300 компаній, 20 банків, 20 ресторанів, медичний пункт, поліцейський відділ, гараж з майстернею, промислова хлібопекарня, авто мийка, холодильна установка на 50 т льоду щодня, центр сортування відходів потужністю 60 тис.т відходів / рік. Щорічний загальний оборот від продажів становить 9 млрд. євро; ринок обслуговує 25 тис. вантажівок на день; працюють 12 тис. співробітників.

За рахунок переробки та спалювання відходів ринок повністю забезпечує теплом з метою опалення всі об’єкти ринку, а також аеропорт і три комуни. Загальна площа ринку становить 234 га. Продукція переважно реалізується роздрібним покупцям. Ринок Rungis це акціонерне товариство, 34,5 % акцій якого належать державі, 34 % – приватній компанії Альтареа, 14 % – місту Париж, 10 % – сукупно оптовим компаніям, які працюють на ринку. Делегація оглянула основні павільйони ринку.

25.05.2016 р.

Від’їзд до України.